torsdag 2 april 2020

Rebeccas glutenfria rårisgröt

Igår tillagade jag för första gången rårisgröt att variera frukosten med, gröten är nyttigare och renare än att äta glutenfritt bröd till frukost, men eftersom ris innehåller arsenik bör det inte intas mer än någon dag i veckan. Med en bra frukost behöver man inte äta så mycket mer resten av dagen, gröten kräver två dagars förberedelse och kan sedan förvaras i kylskåpet för uppvärmning till frukost! Innan servering kan gröten toppas med valfria bär eller fruktbitar och vegetabilisk mjölk, själv valde jag att toppa gröten med skivad banan, äppelbitar och osötad mandeldryck, se mitt recept nedan!

Rebeccas ekologiska rårisgröt 

Ingredienser 4 port 
2 dl råris, helst ekologiskt*
1 l vatten till blötläggning
4 dl vatten till kokning
1 kanelstång/kanel 
Ingefära
Olivolja extra virgin
Valfri frukt eller bär

*Välj ett ekologiskt råris/fullkornsris med en lång koktid på 40 minuter

Tillagning 
  1. Blötlägg riset i 1 liter vatten i en kastrull i 6-8 timmar, exempelvis över natten 
  2. Häll bort vattnet från kastrullen och tillsätt nytt vatten till kokning  
  3. Lägg i kanelstången alternativt lite kanel, ingefära och eventuellt lite salt 
  4. Koka upp och rör om, sänk värmen och låt småkoka med lock och utan omrörning på låg värme i ca 40 minuter 
  5. Smaksätt med vaniljpulver, valfri frukt eller bär, osötad mandeldryck och lite olivolja och servera sedan till frukost! 
  6. Förvara i kylen och och värm upp gröt med lite vatten till nästa dag 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar