torsdag 13 september 2018

Thailändsk räkrätt

Nedan är en supergod, ganska nyttig och enkel thailändsk räkrätt som passar en vardag, haft receptet sedan i tonåren, samlade mycket matlagningsrecept när jag var yngre och är så perfekt med matlagning och brödbakning. Använder aldrig socker eller sockrade produkter och bara ytterst lite salt i min matlagning. Rätten kan serveras med valfritt ris, själv äter jag basmatiris och råris, funkar säkert även bra med bulgur, det är inte bra att äta ris mer än någon gång i veckan, då det innehåller arsenik. Tror faktiskt man även kan ha i sambal oelek i grytan istället för något annat, är inte helt säker. Tyvärr har jag ingen bild på maträtten, bilden nedan är från min Instagram 2013, kommer längre fram publicera recept på någon supernyttig, mjölkfri maträtt!

Ingredienser 4 port
1 kg djupfrysta ishavsräkor
1 burk (400 g) hela tomater
2 gröna paprikor
3 msk olja
1 msk curry
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk paprikapulver
En aning cayannepeppar
2 msk tomatpuré
1/4 tsk salt
1 dl matlagningsgrädde

Gör så här 
1. Tina och rensa räkorna. Häll spadet av tomaterna och skär dem i bitar. Dela och ta bort kärnhusen ur paprikorna. Skär paprikorna i strimlor.
2. Värm olja i en traktörpanna. Tillsätt curry, pressade vitlöksklyftor, paprikapulver och cayannepeppar. Lägg i räkorna. Rör om och låt dem dra åt sig en stund av den kryddiga oljan. Ta upp räkorna och låt dem ligga på ett fat så länge.
3. Lägg i stället de skurna tomaterna och paprikan i traktörpannan. Tillsätt tomatpuré och lite salt. Koka grönsakerna på svag värme under lock ca 10 minuter.
4. Tillsätt matlagningsgrädden och koka några minuter utan lock så att grönsaksröran blir tjock. Lägg till sist i räkorna och låt dem bli varma i den kryddiga röran.
5. Servera med valfritt ris.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar