söndag 23 december 2018

Pepparkaksgrissinis

Pepparkaksgrissinis är gott och bra att ha på bordet att bjuda på i väntan på maten eller som drinktilltugg. Det finns påsar med färdigblandade pepparkakskryddor att köpa, här kommer mitt recept på pepparkaksgrissinis:

Till ca 35 pinnar: 
25 g jäst
3 dl vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk pepparkakskryddor
Ca 6 1/2 dl durumvetemjöl 
Mjölk till pensling

Finfördela jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37 grader (fingervarmt). Tillsätt olja, salt, strösocker och pepparkakskryddor i vattnet, häll blandningen över jästen och rör om tills den fördelat sig. Vid mjölblandning i en vanlig degbunke tillsätts 6 dl mjöl till degvätskan, arbeta sedan samman till en smidig deg, tillsätt ev mer mjöl. Strö över lite mjöl och jäs under duk i 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bord och dela den i 35-40 bitar, rulla bitarna till smala längder, lika långa som plåtens kortsida. Lägg pinnarna ganska tätt på plåtar täckta med bakplåtspapper. Jäs pinnarna i cirka 25 minuter under duk och sätt under tiden ugnen på 200 grader. Pensla pinnarna med mjölk och grädda dem i ugnen cirka 30 minuter tills de fått fin färg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar